Дана 2.03.2023. године у Зуботехничкој школи одржан је угледни час на тему   “ Снађи се у мојој кожи“. Час  су одржали наставници физичког васпитања  Зуботехничке школе Тања Жутић и Владимир Весић у сарадњи са стручним сарадницима Савеза за олимпијски спорт особа са инвалидитетом Београда у одељењима 2/4 и 2/5. Сваки ученик који је учествовао у активностима могао је да сазна више информација о различитим врстама инвалидитета и спортовима и активностима којима се баве особе са инвалидитетом. Циљ овог часа је био да ученици сазнају да се и ове особе баве успешно спортским активност и поред тешкоћа са којима су суочени.

Час је одржан као радионица са 5 станица:

1.Кошарка у колицима – Кошарка у колицима је параолимпијски спорт где у тиму учествују особе са различитим степеном инвалидитета. Задатак ученика је био да седне у колица, „провоза их“ по терену и баци лопту на кош.  На тај начин деца могу осете начин, могућности и потешкоће у кретању особа у колицима.

2.Седећа одбојка –  параолимписки спорт где се игра одбојка али у ограниченим моторичким могућностима. Ученици су имали задатак да у седећем положају пребацују лопту преко мреже и на тај начин су осетили колико је труда и енергије потребно за извођење покрета

3.Голбал – спортска игра са звучном лоптом намењена особама са оштећеним видом. Задатак игре је котрљањем лопте убацити у противнички гол и при томе не примити гол.Ученици су бацали лопту по земљи како би производила звук и  са повезом преко очију бранили гол.Пре почетка игре ходали су по греди и прескакали вијачу са повезом преко очију.

4.Моторички полигон за особе са оштећеним видом.Пре почетка задатка ученици су подељени у парове.Полигон се састоји од подних мердевина, препона и чуњева.Једном ученику је стављен повез око очију а други има задатак да асистира и наводи како да се први креће како би прошао цео полигон. Циљ је да се ученици упознају са којим се потешкоћама у кретању сусрећу особе са оштећеним видом и да развију бољу комуникацију и разумевање.

5.Боћање – популаран параолимпијски спорт који играју особе са тежим облицима инвалидитета. У игри је 6 црвених и 6 плавих боћа и задатак игре је да се добаци што ближе белој боћи.Циљ станице је да деца  осете како је играти у условима када је покрет ограничен и како могу да се играју са децом која имају физички инвалидитет. На часу је представљено боћање које играју слепи и слабовиди тако што им је орјентација била ударци штапом по поду близу беле боће да би знали где је лоцирана.

 

Угледном часу присуствовали су и узели активно учешће у боћању и преласку полгона са повезом преко очију:  директор школе – Ана Гајић, прихолог школе – Маријана Пеулић, наставници Слађана Неагић,  Анета Миливојевић, Зорица Шћекић .

Захваљујемо се  Зорици Шћекић која нам је омогућила сарадњу са стручним сарадницима Савеза за олимпијски спорт особама са инвалидитетом. За наставнике који су желели а нису били у могућности да присуствују угледном часу припремљен је и кратки видео материјал који се може погледати на „Youtube“ платформи.