У периоду од 26. 10. –  29. 10. стручну едукацију у Бања Луци су похађале Бранка Вукосављевић, Ваја Манојловић Стефановић, Мирјана Мрдаковић, Зорана Николић Марков, Милица Станковић и Зорица Шћекић.

Циљ едукације је био упознавање полазника са основним принципима израде зубних надокнада у Егзокед (Exocad) софтверу.

Домаћин је био бивши наставник вежби наше школе, Ненад Ђукановић и фирма „Full Dent“, чији је он власник. Фирма Фулдент се налази на 1100 квадрата изузетно добро опремљеног простара у техничком, ергономском и естетском смислу. Организација посла је комплексна пошто има око 60 запослених а начин рада различит и специфичан у односу на све зубне технике које раде на нашим просторима, што је за наш тим велико искуство.

У оквиру стручног дела посете смо имaле прилику да видимо скенер и процес скенирања. Након тога, кроз примере на радовима за пацијенте и индикације на реалним моделима смо почеле да учимо процес дизајнирања. Поред тога што смо могле да посматрамо дизајнирања у Егзокеду, за нас је била обезбеђена подршка колега који су нам помагали и два рачунара на којима смо могле да испробамо софтвер. Ову прилику смо искористиле и започеле дизајнирање. Вежбале смо појединачно и испробале програм.

Љубазни домаћини су нам поклонили флеш са снимљеним током дизајнирања који је њима помогао док су савладавали програм. На овоме смо посебно захвални и очекујемо да ће нам значити у имплеметацији егзокед софтвера у нашој школи. Такође су за нас обезбедили и контакт особу којој се можемо обратити за подршку када нам буде била потребна.

Током едукације остварене су и додатне активности.

На позив директора фирме, у четвртак 27. 10. Мирјана Мрдаковић је одржала едукацију колегама из Фулдента из области мобилне протетике – тотална протеза, а акценат је био на преношењу искуства у фази постављања зуба. Зорана Николић Марков је учествовала у едукацији као подршка. Било нам је изузетно драго што нам се пружила прилика да на тај насчин узвратимо несебично преношење знања и разменимо стечена искуства.

У организацији директора фирме у четвртак  27. 10. је одржан радни ручак са колегама који предају смеру зубни техничар – протетичар у региону Републике Српске. Састали смо се са колегама из Приједора, Добоја и  Бања  Луке. Из Бања Луке су на састанку биле две школе, једна државна и једна приватна („Гемит Аперион“).

Током ручка је било пуно речи о размени искуства и о начину рада и организацији наставе смерова зубни техничар и стоматолошка сестра у школама у Србији и у Босни. На иницијативу колегинице из Добоја, наставили смо дружење и после ручка. Представили смо нашу школу са свим њеним специфичностима као што су пети степен, смер  Дигитални техничар, дигитални центар школе, преквалификација, школска и републичко Такмичење зубних техничара. Разговор је био отворен, пријатељскии са пуно идеја а предузети су конкретни кораци и договори везани за даљу сарадњу. Први резултат је већ реализован јавни час преко апликације Зум, на коме су учествовали поред ученика из наше и наведених школа и запослени из Фулдента као едукатори.

Боравак у Бања Луци је обележен великим гостопримством. Наш домаћин је водио рачуна о нама у сваком моменту посете, тако да смо се осећале почаствовано и привилеговано.

Посета Бања Луци је била вишеструко корисна, како у стручном тако и у просветно – педагошком смислу. Указано поштовање и пажња домаћина и њихова професионалност и срдачност је ово путовање учинило посебним.

 

 

 

 

Мирјана Мрдаковић