Важно! Важно! Важно! Важно! Важно! Важно!

Министарство просвете, науке и технолошког развоја

Зуботехничка школа

Станка Враза 63

Дел. број: 01-204

Датум: 12.05.2020. године

Београд

У циљу заштите здравља запослених и ученика од ширења заразне болести COVID-19 у Зуботехничкој школи, у складу са Законом о безбедности и здрављу на раду, Уредбом  о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19, Наредбом о проглашењу епидемије заразне болести, доносим

ПЛАН ПРИМЕНЕ ПРЕВЕНТИВНИХ МЕРА ЗА СПРЕЧАВАЊЕ ШИРЕЊА ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ COVID-19

  1. ОПШТЕ ПРЕВЕНТИВНЕ МЕРЕ

Како би се умањио ризик од инфекције и ширења заразе, потребно је примењивати следеће опште превентивне мере и препоруке на нивоу Зуботехничке школе:

  • Обезбедити да сви запослени уколико имају симптоме који указују на COVID-19 не долазе на посао, већ да се одмах повуку у самоизолацију.
  • Обавезно је да се ове особе у тим случајевима одмах јаве свом непосредном руководиоцу и изабраном лекару и епидемиологу у Институт за јавно здравље у месту становања и даље поступају по њиховим инструкцијама.
  • Кијање и кашљање обављати на правилан начин, покрити нос и уста маском, марамицом или поставити унутрашњу страну лакта.
  • Пре уласка у школу и стоматолошку поликлинику обавезна је дезинфекција обуће (дезо-баријере).
  • Обезбедити довољне количине гела за дезинфекцију руку.
  • Избегавати блиске контакте, посебно са особама које имају симптоме прехладе и грипа, односно омогућити минималну дистанцу од друге особе најмање 2 м.
  • Често прање руку, топлом водом и сапуном, минимум 20 секунди, посебно након „ризичног“ контакта.
  • У недостатку воде и сапуна, користити дезинфекциона средства за руке са садржајем минимум 70 % алкохола.
  • Избегавати додиривање уста, носа и очију, осим марамицом и чистим рукама.
  • Чишћење и дезинфекција радних површина, пре свега радних столова, тастатура, мишева, телефона, канцеларијског прибора итд.
  • Често проветравање канцеларија и пословних просторија.
  • Уносити довољно течности и витамина, редовни оброци и спавање (одржавање имунитета).

2 . ПОСЕБНЕ ПРЕВЕНТИВНЕ МЕРЕ

  • Запосленима и ученицима обезбедити коришћење средстава за основну хигијену и заштиту (топлу воду и сапун, средства за дезинфекцију руку);
  • По могућности, обeзбедити средства за дезинфекцију у свакој просторији.
  • На зиду поред лавабоа поставити пластифицирано упутство за правилно прање руку.
  • Средства за дезинфекцију која треба користити: алкохол 70%, асепсол 1%, средство за дезинфекцију на бази натриум хипохлорита).
  • Забрањује се наручивање и достава хране у просторијама Зуботехничке школе.
  • У случају да се у просторијама задеси особа (запослени/ученик/пословни партнер/родитељ/пацијент) са симптомима налик прехлади или грипу, а не понаша се у складу са мерама опште превенције, треба да се са дозвољене дистанце упозори од стране обезбеђења и запослених.
  • Ако особа не послуша упозорење треба позвати ”обезбеђење/полицију” (ако је присутно обезбеђење, а ако не, онда полицију).
  • Уколико се у стоматолошкој поликлиници задеси особа којој се стање налик прехлади или грипу нагло погорша, потребно ју је на безбедан начин изоловати и позвати хитну медицинску службу.
  • У случају да дође до сумње да је особа инфицирана “коронавирусом” и буде упућена у “самоизолацију” (својевољно или по предлогу лекара), потребно је да обезбеди медицинску потврду (лекарско уверење) да је по овом основу одсуствовала.
  • Свести на минимум све активности екстерних добављача услуга (сервисери, одржавање, набавка материјала, испитивања опрема и инсталација и сл.), односно боравак и долазак екстерних лица у пословни простор, без преке потребе.
  • Уколико је потребно извршити оверу екстерних докумената (потписивање и сл.), то обављати тако да се увек одржава минимална дистанца између лица од 2,0 м, не користити исте хемијске оловке. Обавезна је употреба заштитних рукавица и заштитне маске.
  • Омогућити стално природно проветравање радног простора на местима где је то могуће.
  • Ризик од преноса инфекција повећава ношење накита, сатова, наруквица, а истовремено и отежава правилно и безбедно прање руку.
  • За време рада, руке прати што чешће, сапуном, минимум 20 секунди у складу са упутством за правилно прање руку.
  • Поставити дезо-баријере на улазу у пословни простор (на локацијама где је то могуће) натопљене дезинфекционим средством (раствор натријум-хипохлорита). Уколико то није могуће, обезбедити назувице за обућу, која ће се након коришћења и изласка из простора бацати у одговарајућу канту са кесом, а канте се редовно празнити.
  • Редовно дезинфиковати кваке улазних врата.
  • Запослени задужени за одржавање хигијене простора морају бити опремљени заштитним рукавицама, маскама, радном одећом (мантил и сл.)
  • Личну одећу држати одвојену од службене/заштитне одеће и опреме.
  • Након санитације просторија потребно их је добро проветрити.
  • Мере санитације просторија примењивати пре почетка рада, у прекидима рада, у току рада (препоручљиво на свака 2 сата) и на крају радне смене.
  • Уколико дође до несташице маски, код коришћења платнених маски, исте на крају рада је могуће опрати на највишој температури прања (95°C, нормалан процес) и након тога просушити је пеглањем са највишом температуром плоче (1500 °C).
  • Екстерна лица (посетиоци и сл.) док се налазе у просторијама Зуботехничке школе, све време носе заштитну опрему (маску и рукавице).
  • За све случајеве који се појаве у току рада, а индикују на зараженост вирусом, одмах се јавити непосредном руководиоцу и поступати по општем упутству Реаговање услучају сумње да је запослени заражен Covid 19.
  1. ПРЕВЕНТИВНЕ МЕРЕ ПРИЛИКОМ ПОСЛОВНИХ САСТАНАКА Приликом одржавања састанака препоручују се следеће мере:
  • При уласку у просторију у којој се одржава састанак, обавезна је дезинфекција руку за све и о томе поставити обавештење.
  • Избегавати руковање и срдачно поздрављање.
  • Ограничити групне пословне састанке (до броја који је прописан одлуком/препоруком/упутством надлежних органа).
  • За састанке користити веће просторије како би се између учесника омогућила физичка дистанца од бар 2 м.
  • Пре почетка и након састанка потребно је проветрити и дезинфиковати просторију (радне површине, кваке, коришћену апаратуру итд.).
  • Ограничити време трајања састанака на најмању меру, уколико је могуће до 15 минута.
  • Дати предност комуникацији путем телефона, интернета, конференцијских позива итд.
  1. ИНТЕРНА ХИГИЈЕНА

Мора се радити на подизању свести о значају интерне хигијене која обухвата организацију и контролу:

  • стања и чистоће свих радних површина,
  • хигијене санитарних просторија,
  • хигијене амбалажних материјала и површина са којима запослени/друга лица долазе у контакт,
  • чувања и употребе хемикалија.

Интерну хигијену спроводити према следећим упутствима:

  • Радни дан треба започети природним проветравањем радног простора, отварањем врата и прозора (тамо где је то могуће).
  • Свакодневно, пре почетка рада морају бити пребрисане (дезинфиковане) радне површине са којима запослени долази у контакт као и опрему коју ће користити.
  • За све запослене који раде у канцеларији важно је да се свакодневно дезинфикују радни столови, телефони, тастатуре, “миш”, хефталице, бушилице, хемијске оловке.
  • У свакој смени у којој се организује рад мора се обезбедити да се чисти под и санитарни чвор. Подови се перу водом и раствором натријум хипохлорита.
  • Најмање једанпут у свакој смени се организује и дезинфекција ових површина.
  • Забрањено је гомилање отпада, посебно хране.
  • Канте са комуналним отпадом се морају редовно празнити сваки дан.
  1. РАДНЕ ПОВРШИНЕ, ЧАШЕ И ДРУГА ОПРЕМА
  • Смањите кување кафе и чаја на минимум.
  • Не користити заједничке чаше, шоље, есцајг.
  • За прање чаша, шоља и других посуда и опреме који се користе за припрему топлих и хладних напитака се користи чиста топла вода и детерџент.
  • Уколико се користи вода из апарата, неоходна је редовна дезинфекција свих славина, ручица и делова који се хватају или притискају при пуњењу чаша. Исто се односи на апарате за кафу или „вендинг“ машине.
  1. ХИГИЈЕНСКО ОДРЖАВАЊЕ РАЧУНАРСКЕ ОПРЕМЕ И МОБИЛНИХ ТЕЛЕФОНА
  • Пре употребе рачунара дезинфиковати тастатуру, миш и подлогу за миш 70% алкохолом.
  • Након употребе рачунарске опреме поновите исти поступак.
  • Мобилни телефон обрисати са свих страна више пута у току дана 70% алкохолом.
  • Фиксне телефоне дезинфиковати више пута у току дана истим поступком, а нарочито телефонску слушалицу.
  1. ХИГИЈЕНСКЕ МЕРЕ ПРИЛИКОМ РАДА СА ПАПИРНИМ ДОКУМЕНТИМА
  • У току рада са папирном документацијом обавезна је употреба заштитних рукавица и заштитне маске
  • Поставити засебан радни сто/пулт за пријем/отпрему документаије.
  • Пријем документације вршити тако да лице које доноси документацију исту одложи на радни сто/пулт, након тога преузети документацију водећи рачуна да се увек одржава минимална дистанца између 2 лица од 2,0 м.
  • Код потписиавања пријема докумената захтевати од лица којем је потребно потписати одређени документ да одржава дистанцу од најмање 2,0 м.
  • Водити рачуна да за столом/пултом буде увек највише једна особа у исто време.
  • Потписивање, као и држање документа се врши уз коришћење заштитних рукавица и заштитне маске.
  • Запослени и посетиоци не смеју користити исту оловку за потписивање докумената.
  • Отварање пристиглих паковања/коверти вршити за столом намењеном за манипулацију документацијом
  • Коверат/амбалажу уколико није потребна, бацити у канту са осталим отпадом.
  1. ПОСТУПАК ПРАЊА РУКУ КОД РЕСПИРАТОРНИХ ИНФЕКЦИЈА
  1. ЗАШТИТНЕ РУКАВИЦЕ
  • Заштитне рукавице штите од директног контакта са прљавим и инфицираним површинама само ако се правилно користе.
  • Ако са њима додирујете контаминиране површине, а затим телефон, хемијску оловку, своје одело, лице, онда оне не могу да спрече пренос инфекције.
  • Рукавицама преносите инфекцију на све површине које додирујете.
  • Отварајте врата ако је могуће без додиривања кваке (лактом), врата гурните телом, ногом, светло палите лактом, надлактицом.
  • Свако смањење контакта даје шансу да се смањи пренос инфекције.
  1. ЗАШТИТНЕ МАСКЕ
  • Заштитна маска се не сме одлагати на радне површине, у џеп, остављати да виси око врата. Тако и сама постаје извор инфекције.
  • Заштитне маске морају да носе сви који оставрују блиски контакт са другим особама.
  • Није свака респираторна инфекција изазавна корона вирусом, али свако слабљење имунитета за некога може бити кобно.
  • Заштитне маске штите од директног удисања инфективног агенса само ако их правилно користите.
  • Једна маска се може користити само док се не овлажи.
  • Маска која се скине више се не може враћати на лице и поново користити, осим платнене која се може опрати откувавањем.
  1. ХИГИЈЕНА ТОАЛЕТА
  • Тоалети се морају више пута у току смене чистити и дезинфиковати уз употребу средстава за дезинфекцију.
  • У тоалетима су обезбеђени лавабои са хигијенски исправном водом, као и средства за прање руку и папирни убруси за брисање.
  • У сваку канту се морају поставити кесе.
  • Кесе се не смеју препуњавати и морају се редовно мењати.
  • Користити папирне убрусе за брисање руку, искоришћење убрусе одмах одложити у канту.
  1. ЗАШТИТА ОД ПРЕНОСА ИНФЕКЦИЈЕ ДИРЕКТНИМ КОНТАКТОМ
  • Забрањено је руковање, грљење и љубљење при сусретима.
  • Сведите физички контакт са свима на минимум.
  • Не додирујте нос, очи, уста, лице пре него што добро оперете руке.
  • Не користите платнене марамице за брисање носа.
  • Не остављајте папирне марамице на сто и друге радне површине.
  • Увек када је потребно руковати чврстим предметима и амбалажом, дезинфиковати их 70% алкохолом.

Правилно поступање са искоришћеним средствима за личну заштиту:

  • Употребљене маске и рукавице, као и искоришћене убрусе који се користе за дезинфекцију радних површина бацати у посебну кесу за ову врсту отпада која се налази на одвојеном месту.

Употребљене визире / наочаре (уколико се користе) дезинфиковати на следећи начин:

  • испрскати све површине визира 70% алкохолом уз помоћ боце са распршивачем,
  • пребрисати папирним убрусом или оставити да се осуши,
  • сваки запослени дезинфикује визир на почетку и на крају своје смене,
  • обавезно опрати руке на крају процеса дезинфекције.

Правилна дезинфекција радних површина обухвата следеће поступке:

  • 70 % алкохол је прва препорука за дезинфекцију свих површина.
  • Испрскати површине и пребрисати их папирним убрусом или оставити површину да се осуши.
  • Алкохол користити за дезинфекцију свих површина са којима су запослени највише у контакту.
  • За време дезинфиковања површина користити заштитне рукавице.
  • На овај начин најбоље чувамо своје здравље и одржавамо неопходну хигијену.
  1. РЕАГОВАЊЕ У СЛУЧАЈУ СУМЊЕ ДА ЈЕ ЗАПОСЛЕНИ/УЧЕНИК ЗАРАЖЕН COVIDOM-19

Појавом првих симптома потребно је:

  • уколико приметите било који симптом болести да контактирате број телефона дома здравља/епидемиолога,
  • консултовати лекара, телефонски или одласком у најближу амбуланту,
  • ограничити контакт са здравим особама („самоизолација“)
  • спречити ширење капљица респираторног тракта приликом кијања и кашљања

(користити марамицу за једнократну употребу, односно кијање у надлактицу).

  • не долазити у школу уколико се јаве типични симптоми као што су грозница, кашаљ или потешкоће са дисањем.

Ако сумњате да сте заражени вирусом, о томе одмах обавестите:

  • Школу/непосредног руководиоца,
  • све особе са којима сте комуницирали,
  • лекара/дежурног епидемиолога.
  1. Списак установа и дежурних телефона за ближе информације у вези са COVID 19
  • Код првих сиптома, одмах уђите у поступак самоизолације, јавите се изабраном лекару/ епидемиологу у Институту за јавно здравље.

Контакт центар – број телефона за све информације о COVID 19 је 19 819

  • Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић–Батут“ (Др Суботића 5, Београд, тел: 011/2684566) или институте/заводе за јавно здравље на територијина којој боравите:

Контакт телефони:

  • Министарство здравља
  • 064/89-45-235
  • Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић–Батут“
  • 011/26-84-566 од 8 до 22 часова
  • 060/018-02-44 од 8 до 22 часова

Отворено је и још десет телефонских линија које запослени/грађани могу добити позивањем броја телефона 011/2684566.

У Београду, 12.05.2020. године

Директор Зуботехничке школе, Томислав Алавања