• Категорија: Вести

Дани Е-медике 2018.

ДАНИ Е - МЕДИКЕ

 

У пријатној летњој атмосфери у оквиру међународног пројекта Е-медика, заједнице здравствених школа Републике Хрватске у периоду од 19-21.9.2018. године реализована је посета четири здравствене школе из Републике Хрватске, главном граду Републике Србије, Београду, односно Зуботехничкој и Фармацеутско-физиотерапеутској школи, које се налазе на градској општини Звездари.

Првога дана радне посете, представници две загребачке школе, менторка здравствене школе Млинарска, Ђурђица Станешић, са ученицима Марија Тимко и Габријел Џамбо, координаторка здравствена школе Врапче,Александра Видоша са ученицама Kарла Анић и Маргарета Бакоњи, затим представници шибеничке здравствене школе, директорка Александра Ацалин, координаторка Сњежана Жаја и менторка Антонија Жаја са ученицама Николина Луговић и Јосипа Грцић и на крају представници задарске здравствене школе Анте Kузманић која је уједно и суоснивач пројекта Е-медика, менторка Линда Бакотић са ученицама Луција Вершић и Ивона Kнежевић, посетили су обе средње стручне школе, Зуботехничку и Фармацеутско-физиотерапеутску школу, током које су директорка Зуботехничке школе, Биљана Благојевић Седлар и директорка Фармацеутско-физиотерапеутске школе, Биљана Вукосављевић гостима пожелеле добродошлицу и представиле делатности, специфичности и активности школа којима руководе.

Добродошлицу су им такође пожелели: координаторка Маја Врачар и ментори Ана Гајић, Наташа Милановић, Ива Пилиповић и Томислав Алавања, и психологица Маријана Пеулић испред Зуботехничке школе, и координаторка Биљана Васић и ментори, Сања Вуков, Маја Павловић и Ивана Пашић, испред Фармацеутско-физиотерапеутске школе. Од ученика, испред Зуботехничке школе, учествовали су: Ања Марковић, Миљана Тодоровић, Сандра Томић, Јана Недељковић, Ива Насовић, Kатарина Ранковић и Јована Kоматина, док су Фармацеутско-физиотерапеутску школу представљали ученици: Петар Урошевић, Марија Николић, Ивана Марковић, Марина Степаноски, Нина Ђурић, Филип Седларевић, Тара Веселиновић и Бранислав Бековић.                                                                                      Већи део времена ученици су током првог дана посветили раду на пројектима и то на пројекту: Синдром изгарања на раду, Вакцинисање да или не, Стисни и покажи зубе и Kронова болест.

Директорка шибеничке здравствене школе, Александра Ацалин која је уједно и пионир на пројекту Е-медика, захвалила се на гостопримству београдских школа и позвала ученике и наставнике да узму сто веће учешће јер се показало да различити проблеми које ученици истражују имају ефеката на њихов будући психо-физички развој, о којима они морају одлучивати својим зрелим ставовима и новим сазнањима, које управо стичу током ових пројеката.                                                                                                                                                       Након радног дела, у вечерњим сатима, ученици и наставници искористили су за упознавање и размену искустава и примера добре праксе, али и за облизак Београда и мало опуштање у београдској Скадарлији.

Други дан посете искоришћен је за посету градској општини Звездари и председнику исте, г-дину Милошу Игњатовићу који је подржао пројекат и изразио наду да ће се пројекат и даље ширити и на друге суседне земље. Такође, председник је истакао да разуме ентузијазам и жељу просветних радника да се оваквим пројектима посвети што већа пажња јер се тичу и младих и старих, а проблематика којом се бави описује неопходност праћења свих промена у друштву које се тичу здравља. Председник је навео да ће помоћи звездарским школама у реализацији овог пројекта увршћујући у годишњи план расподеле материјалних средстава.

Ђурђица Станешић, менторка загребачке здравствене школе за медицинске сестре, Млинарска, скренула је пажњу на важност истраживачког рада за ученике током којег они стичу предиспозицију да се баве научно-истраживачким радом којим се студенти баве на мастер студијима.

Након посете општини гости су обишли звездарску опсерваторију по којој је градска општина и добила име, посетивши библиотеку и опсерваторију са највећим телескопом у звездарској опсерваторији који је тежак више од 1000кг а чије је сочиво тешко око 500кг.

Након опсерваторије, наставници и ученици обишли су и музеј Николе Тесле у коме су имали прилику да погледају 15-минутни филм о животу Николе Тесле а након тога и да на своме телу осете електрицитет Теслиних проналазака.

Захваљујемо се свим учесницима, пре свега на дивној енергији, позитивном расположењу, али и жељи да ова два дана учине незаборавним.                                                                     Захваљујемо оснивачима и носиоцима пројекта Е-медика, на могућности да својом партиципацијом, делом, допринесемо повећању знања наших ученика и наставника, али и могућности да стекнемо нека нова пријатељства и нова искуства.

Срдачан и пре свега топли и емотивни поздрав из Београда!

У Београду, 23.9.18.                                                                          ментор: Томислав Алавања

 

 • DSC_0009
 • DSC_0012
 • DSC_0013
 • DSC_0019
 • DSC_0041
 • DSC_0045
 • DSC_0051
 • DSC_0054
 • DSC_0064
 • DSC_0071
 • DSC_0089
 • DSC_0091
 • DSC_0113
 • DSC_0121
 • DSC_0142
 • DSC_0146
 • DSC_0165
 • DSC_0171
 • DSC_0181