• Категорија: Вести

Вршњачка медијација

У оквиру плана рада медијаторске секције Зуботехничке школе реализиван је семинар из области превенције конфликата–вршњачке медијације 21.22.фебруара и 13.марта у простору школе. Циљна група семинара били су ученици 1. и 2. разреда, 26-оро ученика који су изабрани на основу критеријума уз консултације са одељењским старешинама. Изабрани ученици су чланови медијаторске секције коју води педагог Маја Врачар

Циљ програма Оснаживање младих кроз школску/вршњачку медијацију” је оспособљавање адолесцената за ненасилно решавање сукоба. Реализацијом семинара„Вршњачка медијација» ученици су упознати са следећим темама: Притисак вршњака, дијаграм вредности младих данас, увод у ненасилну комуникацију, бес и како га конструктивно превазићи, управљање конфликтима, школа и медијација, кораци у медијацији, типичне грешке медијатора, медијатор на делу-провежбавање медијације. Трећег дана семинара гостовали су Нина Перић и Јован Вујић из 3/6 који су одржали радионицу Медијатори на делу.

После обуке медијатори су израдили су акциони план за примену вршњачке медијације у школи. Медијација је поступак решавања конфликата уз помоћ неутралне треће стране медијатора. У медијацији стране у сукобу слушају једна другу, сагледавају позицију друге стране и покушавају да нађу решење које је прихватљиво за обе стране уз помоћ медијатора. Примена медијације доприноси развијању комуникацијских вештина, лидерских вештина и подизању нивоа одговорности код младих јер се уче да настале конфликте решавају самостално.

image-0-02-04-ba625bca7b2700c8ded9a36c03b6d2ec3df6305642c2de491472a0b1c779f401-V.jpg